De betekenis van Boeddha

Om te beginnen met de betekenis Boeddha, waar komt het woord Boeddha vandaan? Het woord Boeddha komt van Siddhartha Gautama. Deze meneer werd 563 voor Christus geboren in het zuiden van Nepal, vlakbij de grens met India. Siddhartha was niet zomaar iemand, hij was de prins van de Shakya Clan.
 

Het leven en betekenis van Boeddha

Zijn leven is hij op zoek geweest naar het pad der verlichting. Hiervoor heeft hij zijn titel als prins opgegeven en zijn vrouw en pasgeboren zoon verlaten. Dit om door te vasten en te mediteren de staat van verlichting te kunnen bereiken. Hij hoopte dat, als hij de staat van verlichting zou hebben bereikt, hij alle levende wezens uit hun lijden zou kunnen verlossen. Zwaar ondervoed besefte hij pas dat wat hij deed, niet de juiste weg was.

Met deze bewustwording ging hij onder de bodhiboom zitten. Onder de boom kwam hij in een diepe meditatie terecht, kwam die wel 49 dagen duurde. Aan het einde bereikte hij het pad der verlichting en hij begreep nu wat je moest doen en wat je juist niet moet doen, om dit pad te kunnen bewandelen.

Wanneer kwam het besef

Hij was 35 jaar toen hij het besef kreeg en heeft er toen voor gekozen om door Noord India te trekken om zijn leer, het pad der verlichting, te onderwijzen. Dit heeft hij tot zijn dood gedaan, Siddhartha Gautama of Gautama Boeddha is 80 jaar geworden.

Zijn leer wordt in Azië Dharma genoemd, de leer van de verlichte en wordt tot de dag van vandaag nog steeds beoefend.

Meer gratis informatie? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief zonder spam

Conclusie

Boeddha is dus iemand die complete en volledige verlichting gerealiseerd heeft. Boeddha stamt af van een persoon, maar tegenwoordig bedoelen we met het woord Boeddha niet een persoon, maar de hoogste bewustzijnstoestand.

Boeddha vijf Discipelen 3