Betekenis Shiva Nataraja

Shiva is een god uit het Hindoeïsme en doordat het Hindoeïsme en het Boeddhisme nauw met elkaar verweven zijn, kom je Shiva ook tegen in het Boeddhisme. Shiva is de god die staat voor de schepper en tegelijkertijd ook voor de vernietiging.

 

miniboeddha_shiva_staand_11Shiva staat voor een zuiver bewustzijn en Shakti. Shakti is zijn gemalin met wie hij een eenheid vormt, zij vertegenwoordigt energie en scheppingsdrang. Shiva zorgt voor het zuivere bewustzijn en nestelt zich dan ook in het 7e chakra, het bewustheidscentrum van de eenheid. Shakti zijn metgezel gaat op onderzoek uit, zij beweegt zich langs alle chakra’s. In het 6e chakra schept zij onderscheidingsvermogen en inzicht, in het 5e chakra zuivering en onthechting, in het 4e chakra harmonie en liefde, in het 3e chakra individualiteit en wilskracht, in het 2e chakra levenslust en in het 1e chakra schept zij overlevingskracht en stabiliteit. Nu zij alles doorlopen heeft transformeert zij in de gedaante van een slang, Kundalini het slangenvuur, welke het symbool is van de opstijgende energie. Als deze energie opstijgt en weer langs de chakra’s omhoog stroomt, verenigt Shakti zich weer Shiva, de eenheid wordt weer hersteld alleen nu is zij wijzer geworden door de bewustwording van al deze levensgebieden.
Bij elke vereniging van deze twee krachten, wordt het universum opnieuw geschapen.

Shiva de god van der vernietiging en schepping

Ondanks dat Shiva de god der vernietiging en schepping is, staat hij ook voor welzijn, welke bij de betekenissen over Shiva als belangrijkste wordt aangeduid. Ook staat er tussen de betekenissen van Shiva dat hij staat voor allerhoogste kennis of kennis van het hoogste wezen, nog een betekenis die bij Shiva staat is die van Sadashiva, een persoon die meer dan 7000 jaar geleden leefde. Sada staat voor altijd en Shiva voor welzijn, om het vrij te vertalen: “Iemand wiens enige opdracht is om het algehele welzijn van alle wezens te bevorderen.”

Ook een beeld met deze prachtige betekenis? Shop ze hier

Direct leverbaar
37,97
Direct leverbaar
32,97

Goden uit het Hindoeïsme

Shiva is samen met de god Vishnu een van de belangrijkste goden in het dagelijkse leven uit het Hindoeïsme. Samen met Brahma vormen zij een drie-eenheid. Brahma is de eerste van de Hindoe drie-eenheid en is de schepper van het heelal. Hij heeft vier hoofden die allemaal naar een andere windrichting kijken, meestal staat of zit hij in een lotusbloem, maar het komt ook voor dat hij wordt afgebeeld rijdend op zwanen. De vrouw van Brahma is Saraswati, de godin van kunst en onderwijs.
De tweede god uit de Hindoe drie-eenheid is Vishnu, hij is de beschermer van het heelal. In afbeeldingen zie je hem vaak afgebeeld op een adelaar of al slapend op een reuzenslang. Ook hij heeft een vrouw en zij is Lakshimi, de godin van de schoonheid en rijkdom.
Shiva is de derde van Hindoe drie-eenheid, hij is zoals eerder al verteld de vernietiger van het kwaad in het heelal, de drietand waarmee hij vaak wordt afgebeeld staat als symbool voor de vernietiging. Shiva heeft op zijn voorhoofd het derde oog van de kennis en berijd een grote stier die de naam Nandi heeft. Shiva zou meerdere vrouwen hebben gehad, de belangrijkste is Parvati. Samen met haar heeft hij twee zoons gebaard, Ganesha en Skanda. Parvati staat voor het Huwelijk en is de trouwe echtgenote van Shiva, samen symboliseren zij de kracht om te creëren en te vernietigen.

Meer gratis informatie? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief zonder spam

Conclusie

Shiva Nataraja is bij de meeste mensen wel bekend, het is een beeld en wordt ook vaak geschilderd op doeken en gebruikt als muurschilderingen. Het beeldje draagt de naam Nataraja, wat ‘de koning van de dans in Barathanatyam’ betekent. Shiva Nataraja is een afbeelding van de god Shiva als kosmische danser Kootan, die in een kring van vuur op de dwerg der onwetendheid Apasmara, zijn goddelijke dans verricht om een vermoeid universum te vernietigen en voorbereidingen te treffen voor god Brahma om het proces van de schepping te beginnen.

Wij hebben voor u schitterende beelden van Shiva en Shiva nataraja, neem hier een kijkje.