Wat is Boeddhisme?

Wat is Boeddhisme? Om het eenvoudig samen te vatten is Boeddhisme een levenswijze. Het is een levensbeschouwelijke en religieuze stroming die is gestart door Gautama Boeddha (Siddharta Gautama). Gautama Boeddha werd 563 voor Christus geboren in het zuiden van Nepal, vlakbij de grens met India. Hij heeft als eerste het pad der verlichting bereikt en is zijn leer, Dharma – de leer van de verlichte, gaan onderwijzen door te gaan trekken door Noord-India. Dit heeft hij tot zijn dood gedaan.
 

De leer, het boeddhisme

Inmiddels is zijn leer, het boeddhisme van tegenwoordig, verspreid over andere delen van Azië en heeft nu ook het Westen bereikt. Het Boeddhisme heeft een centrale rol gespeeld in de spirituele, culturele en sociale ontwikkeling van de Oosterse wereld. Vooral in landen als India, Japan, China, Thailand, Indonesië, Bali, Laos, Sri Lanka, Cambodja, Vietnam, Maleisië, Taiwan, Zuid-Korea, Bangladesh en Tibet speelt het Boeddhisme een grote rol. Maar we gaan het ook steeds vaker in onze westerse maatschappij zien, aangezien er een grote belangstelling is voor het Boeddhisme.

Meer informatie? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief zonder spam

Boeddhisme in de westerse wereld

De belangstelling in het Boeddhisme is niet vreemd, want het heeft een vreedzame invloed op de maatschappij. In de Boeddhistische culturen zijn het streven naar vriendelijkheid, compassie, harmonie, kalmte en acceptatie de deugden die worden nagestreefd. Daarbij behoren ook de deugden als vreugde en uitbundigheid.

Inmiddels heeft het Boeddhisme wereldwijd zo’n 433 miljoen aanhangers en naar hoe het eruit ziet, wordt dit een alsmaar groter groeiende groep.

Boeddha Gerechtigheid 73cm Donkergrijs