Welke betekenis hebben de horen, zien en zwijgen beeldjes?

Horen, zien en zwijgen is een spreekwoord welke al van oudsher in ons land gebruikt wordt. Grappig is dat als je de beeldjes bekijkt de uitdrukking niet klopt. Want bij horen, worden de handen juist voor de oren gehouden, waardoor er niks wordt gehoord. Bij zien worden de handen over de ogen gehouden, waardoor men niks ziet en alleen zwijgen komt over een.

Horen Zien Zwijgen beelden die u gezien moet hebben!

- 15%
Direct leverbaar
Oorspronkelijke prijs was: €235,-.Huidige prijs is: €199,-.

--> Bekijk ons complete assortiment Horen Zien Zwijgen beelden hier <–


 

Als we eens naar de geschiedenis gaan kijken, lezen we dat de uitdrukking “horen, zien en zwijgen” van oorsprong uit de leer van de Chinese wijsgeer Confucius komt. Hij leerde zijn leerlingen:”Kijk niet naar, luister niet naar, spreek niet uit en richt je niet op wat in strijd is met welvoegelijkheid.”. Als je dit leest, worden de beeldjes ook een stuk duidelijker.

Over het algemeen zijn bij deze uitdrukking de apen beeldjes het bekendst. Dit komt voort uit het heiligdom Nikko Toshogu uit Japan. Hier bevindt zich een paneel met daarop de aapjes afgebeeld in horen, zien en zwijgen. Dit paneel geeft de jeugd weer en is gebaseerd op de wijsheid van Confucius.

Leuk toch dat er een achter zo’n eenvoudige uitspraak als horen, zien en zwijgen, zo’n oude wijsheid schuilgaat.

298-99-300-horen-zien-zwijgen-15cm2