4.3. Zen Meditatie (Zazen)

Kennisbank Zen Meditatie (Zazen)

Zen Meditatie (Zazen)

In dit hoofdstuk verkennen we Zen meditatie, ook bekend als Zazen, een essentiële praktijk in Zen Boeddhisme. We richten ons op de zithouding, ademhaling en de mentale focus tijdens de meditatie, evenals de Zen benadering van ‘leegte’ en ‘het moment’.

De Essentie van Zazen

Zazen is meer dan alleen meditatie; het is een uitdrukking van de volledige staat van zijn. Het wordt gekenmerkt door zijn eenvoud en diepe concentratie, en het doel is om volledig aanwezig en wakker te zijn in het huidige moment.

Zithouding in Zazen

De juiste zithouding is cruciaal in Zazen:

  • Stabiliteit: Men kan in de lotushouding, half-lotushouding, op een meditatiebankje, of zelfs op een stoel zitten, zolang de houding stabiel en rechtop is.
  • Handpositie: De handen worden in de ‘cosmic mudra’ gehouden, met de ene hand bovenop de andere, en de duimen die elkaar lichtjes raken.

Ademhaling in Zazen

Ademhaling speelt een centrale rol in Zazen:

  • Natuurlijke Ademhaling: De focus ligt op het natuurlijke ritme van de ademhaling zonder deze te forceren of te controleren.
  • Concentratie: De aandacht wordt zachtjes gericht op de ademhaling, wat helpt om de geest te centreren en te kalmeren.

Mentaliteit Tijdens Zazen

De mentale houding in Zazen is essentieel:

  • Open Bewustzijn: In plaats van te focussen op een specifiek object, moedigt Zazen een open en alerte bewustzijn aan.
  • Loslaten van Gedachten: Hoewel gedachten en gevoelens erkend worden, wordt er geen aandacht aan gehecht; ze worden waargenomen en losgelaten.

Zen en de Notie van Leegte

In Zen Boeddhisme is ‘leegte’ (Sunyata) een belangrijk concept. Het verwijst niet naar een ‘nietsheid’, maar naar de afwezigheid van permanente, onveranderlijke essentie in fenomenen. Zazen helpt beoefenaars om deze leegte te ervaren en te begrijpen.

Het Moment in Zazen

Zazen gaat over het volledig leven in het huidige moment. Het is een oefening in het ervaren van het leven zoals het zich ontvouwt, zonder oordeel of verwachting, en het vinden van vrede en helderheid in het ‘nu’.

Samenvatting

Zen meditatie, of Zazen, is een diepgaande praktijk die de kern vormt van het Zen Boeddhisme. Het biedt een pad naar innerlijke stilte, inzicht en een dieper begrip van de realiteit. Dit hoofdstuk heeft de basisprincipes van Zazen uiteengezet, met inbegrip van de praktische aspecten van houding en ademhaling, en de meer subtiele aspecten van de Zen-mentaliteit.

Dit bericht is gepost in . Bookmark de link.