Onderhoud tuinbeelden

Beschermlak Spray voor Tuinbeelden en Sokkels

Sinds jaren leveren wij de mooiste beelden voor in de tuin en we krijgen vaak de vraag; Onderhoud tuinbeelden, hoe doe ik dat en moet dit echt?
Het antwoord op deze vraag is simpel. Dit is geheel afhankelijk van wat je eigen persoonlijke wensen zijn.
Zo zijn er mensen welke het beeld geheel schoon willen hebben en willen laten blinken, maar ook vinden sommige het mooi om het beeld “in de tuin te laten opgaan”. Deze laatsten vinden het juist prettig als er een (meestal groene) aanslag op het beeld komt door algen. Zo gaat het beeld helemaal op in de tuin.

Onderhoud tuinbeelden is geen must maar een persoonlijke wens.
Wel is het zo dat diverse materialen een diverse onderhoudsstrategie nodig hebben, dit geldt natuurlijk voor alles in de tuin van glazen windscherm tot houten tuinbank.
In deze blog leggen wij uit wat je kan doen en hoe je de tuinbeelden kan onderhouden.

Onderhoud tuinbeelden, van brons tot beton.

Tuinbeelden zijn te verkrijgen in vele verschillende materialen, zo is er het bekende betonnen tuinbeeld maar ook de bekende beelden in Fiberclay, brons en kunststof (meestal in de vorm van Polyresin). Naast deze bekende materialen zijn er natuurlijk ook de stenen, houten en marmeren tuinbeelden. Elk beeld heeft zo zijn eigen kenmerk, wil je meer weten over de materialen? Klik dan even op onze materiaal uitleg.

In onderstaande gaan wij ervan uit dat jij behoort tot diegene welke het beeld niet geheel aan zijn lot wil overlaten en soms toch onderhoud aan het tuinbeeld wilt uitvoeren. Gezien de verschillende materialen waar een tuinbeeld uit kan bestaan, hebben wij het onderverdeelt in enkele paragrafen. Dit met de meest voorkomende tuinbeeld materialen en de vorm van onderhoud. Door onderhoud gaat alles langer mee, denk eens aan je auto of fiets. Als je hier niets aan doet zal het de levensduur niet ten goede doen toch?

Onderhoud Fiberclay tuinbeelden

Fiberclay is een duurzaam en sterk materiaal, gemaakt van een combinatie glasvezels en klei. Dit maakt het beeld stevig en duurzaam, maar vooral het gewicht is prettig. Een beeld van Fiberclay laat zich makkelijk verplaatsen, maar zal niet omwaaien in de harde wind. De perfecte combinatie voor velen! Vanaf fabriek hebben onze Fiberclay beelden al een beschermlaag meegekregen, deze laag zorgt ervoor dat het beeld niet verkleurd in de zon en langer meegaat. Wel gaat door de jaren heen deze beschermlaag er langzaam vanaf, zie het als een coating op je auto door het poetsen ervan. Gelukkig blijft de beschermlaag op de fiberclay beelden langer zitten!
Speciaal voor de Fiberclay en polyresin beelden hebben wij een beschermlak opgenomen in het assortiment. Deze lak is speciaal ontwikkeld om jouw tuinbeeld nog langer te beschermen!
Er kan gekozen worden om deze lak bij de aanschaf er direct op aan te brengen (hierdoor breng je direct een extra bescherming aan) of om dit met het jaarlijks onderhoud te doen, alsmede om de dofheid weg te werken.

Door de tijd heen kan er een groene aanslag op de tuinbeelden ontstaan. Dit met name als de beelden worden geplaatst onder een boom of naast hoge struiken. (Lees hier de 8 tips voor de plaatsing van tuinbeelden)Dit is niet erg, maar ga er wel voorzichtig mee om als je ze schoonmaakt. Gebruik hierbij geen hoge druk spuit of chemische middelen! De hoge druk zal de coating van de tuinbeelden kunnen aantasten en haalt de beschermlaag weg van alle soorten tuinbeelden. Hierdoor worden ze zelfs weer sneller groen! (Dit geldt overigens ook voor je stoep). Sterke chemische middelen zijn niet alleen slecht voor je tuin, ze kunnen ook het materiaal aantasten. De beste en veiligste manier om tuinbeelden schoon te maken is door middel van een harde borstel en een sopje. Maak het beeld eerst goed nat, dit zodat de aanslag vochtig wordt. Boen hierna met een harde borstel de groene aanslag eraf, eventueel overgebleven troep spuit je met een normale straal uit je tuinslang er zo af.
Mocht de aanslag toch hardnekkiger zijn en lukt het niet met de borstel, wil je toch gaan voor wat sterkere middelen? Dan heb je de optie om schoonmaakazijn toe te passen, of zelfs een beetje bleek of Chloor. Combineer deze nooit! Onze voorkeur gaat uit naar een harde borstel en een sopje, het beste voor je beeld en de omgeving. 
Opzoek naar mooie tuinbeelden? Bekijk onze gehele collectie Boeddha tuinbeelden hier!

Beschermlak Spray voor Tuinbeelden en Sokkels

Betonnen tuinbeelden schoonmaken

Ook betonnen tuinbeelden kunnen makkelijk een groene aanslag oplopen doordat deze in de buurt van bomen of hoge struiken staan, zelfs al staan deze beelden veelal in de schaduw is dit een mogelijkheid. Betonnen beelden schoonmaken is dan gelukkig er simpel. Deze laten zich hetzelfde schoonmaken als de FIberclay beelden, we verwijzen je dan graag naar bovenstaande alinea. Betonnen beelden zijn voornamelijk erg zwaar en robuust, ideaal voor buiten maar laten zich dan wel wat minder makkelijk verplaatsen. Het beeld zal dan ook vaak op de geplaatste locatie worden schoongemaakt, kijk hier dan ook uit met welke schoonmaakmiddelen er wordt schoongemaakt voor behoudt van de tuin. Naast betonnen tuinbeelden schoonmaken behoeven deze beelden geen onderhoud.

Onderhoud bronzen beelden

Het onderhoud bronzen beelden wijkt af van bovenstaande. Ze hebben geen beschermlak nodig maar wel aandacht. Het schoonmaken van een bronzen beeld is relatief eenvoudig. Afhankelijk van de afmeting van het beeld, breng het naar een plaats waar je makkelijk om het beeld heen kan of hem makkelijk kan afspoelen. Het schoonmaken van het bronzen beeld gaat simpel met een borstel en een sopje, gebruik wellicht een tandenborstel om in de kleine hoekjes te komen. Door de weersomstandigheden verliest een bronzen beeld zijn glans, dit door bijvoorbeeld zure regen, vogelpoep en dergelijke. Geen nood, dit is op te lossen! Maak eerst het bronzen beeld schoon en pleeg daarna het makkelijke onderhoud. Als het beeld schoon is kan je normale huishoud was aanbrengen op het beeld, zodra je het beeld geheel hebt ingesmeerd, wacht even en poets het af met een zachte doek. Zo heb je opeens weer een stralend beeld en dat maakt het onderhoud aan bronzen beelden zo makkelijk. Schoonmaken bronzen beelden en onderhoud bronzen beelden is dus een eitje!

Schoonmaken en onderhouden kunststof beelden

Het grootste deel van alle beelden is gemaakt van een kunststof, meestal een poly genaamd. Zo zijn er beelden van polyresin of polystone. Het verschil hiervan is minimaal en valt je als eigenaar zeker niet op. Wel hebben ook de kunststof beelden onderhoud nodig. Vanaf fabriek zijn onze beelden voorzien van een prima coating, maar een extra beschermlaag in van onze beschermlak is geen overbodige. De bescherming helpt tegen het dof worden van de (veelal rijke) kleuren welke een kunststof beeld heeft. Wederom vergelijken we dit met uw auto, als deze nooit gepoetst wordt en altijd in de zon staat, zal deze op een gegeven moment dof worden. Sommige kleuren, met name rood en geel hebben dit eerder dan overige kleuren.

Hoe maak je de beelden schoon en bescherm je ze? De polyresin beelden laten zich makkelijk schoonmaken door een harde borstel en een sopje. Gebruik geen chemische middelen omdat dit het kunststof / de poly kan aantasten! Na het schoonmaken en afdrogen kan men kiezen om een extra laag beschermlak aan te brengen. Dit is niet direct nodig, maar zorgt wel voor extra bescherming. Door de jaren heen zal je aan het beeld kunnen zien of het een bescherming nodig heeft, dan worden de kleuren wat doffer.

Des te meer aandacht je schenkt aan tuinbeelden, des te langer gaan deze mee!

Vindt je na het lezen van het artikel onderhoud tuinbeelden het fijn om vaker informatie van ons te krijgen, schrijf je dan onderstaand in voor onze nieuwsbrief!
Onderdelen welke later nog worden besproken zijn onder andere de winterse omstandigheden, hoe hier met je tuinbeeld mee om te gaan.

Inschrijven Nieuwsbrief

 

Onderhoud tuinbeelden

 

Boeddha-beelden.com